Bee’s wrap

Jsou jenom tři věci, které doma vždycky máme – víno, med a včelí vosk. A právě poslední ze jmenovaných jsme použili při našem pokusu o výrobu bee’s wrapu. V překladu se jedná o něco jako včelí ubrousek, obal. Je to vlastně taková ekologická náhrada potravinářské folie, mikrotenových sáčků a papírových ubrousků.

V minulosti jsme o těchto ubrouscích už slyšeli, k jejich výrobě nás ale inspiroval až návod v jednom z loňských čísel Pravého domácího časopisu (video zde). A postup není vůbec složitý. Budete potřebovat právě včelí vosk, bavlněnou látku, krejčovskou křídu, nůžky, pečící papír a žehličku.

Teď už k samotné výrobě. Pomocí krejčovské křídy jsme na bavlněnou látku obkreslili tvar misky. Při prvním pokusu jsme totiž vyráběli ubrousek, který nám teď slouží na překrytí misek, když je dáváme do ledničky. Vyrobit však můžete i ubrousek čtvercového (obdélníkového) tvaru, který bude jednoduše fungovat jako obal na svačinu nebo do něj zabalíte třeba zeleninu, ovoce či sýry před vložením do ledničky.

 

Obkreslení požadovaného tvaru

 

Misky jsme obkreslili, přidali dva centimetry, aby se dala navoskovaná látka kolem jejich obvodu dobře zahnout, a požadovaný tvar vystřihli.

Teď přichází fáze voskování. Na látku, kterou jsme si položili na pečící papír, jsme nastrouhali vosk. Čím rovnoměrněji to bude, tím lépe. Látku s hoblinkami vosku jsme překryli dalším pečícím papírem a jednoduše přejeli žehličkou. Vosk se krásně rozpustí a vsákne do látky. Pokud vám po sloupnutí svrchního pečícího papíru na látce zůstávají světlá místa bez vosku, vůbec to nevadí, přidejte tam pár nastrouhaných hoblinek, překryjte a znovu přežehlete. Potom sloupněte oba pečící papíry a máte hotovo, vosk zatuhne během chvilky.

 

Látka s nastrouhanými hoblinkami vosku před přežehlením

 

Určitě použijte kvalitní vosk s ověřeným původem, pozor třeba na vosk od soudruhů z Číny. Opravdu by se mělo jednat o čistý vosk, ne o žádnou šmakuládu s příměsí parafinu. Použitý vosk a jeho vlastnosti mají na konečnou funkci ubrousků vliv.

Roli tu hraje ale taky gramáž bavlněné látky. Osobní zkušenost – nejlépe se nám pracovalo s látkami s gramáží okolo 120 g na m2. Pokud kupujete látku, tato informace o gramáži u ní bývá většinou uvedena, určitě vám rády poradí i prodavačky. Příliš tenká (ale ani příliš tlustá) látka nedělala dobrotu.

A jak se o tento bee’s wrap starat? Pokud se zašpiní, stačí opláchnout vodou teplou tak akorát (prostě abyste vosk v ubrousku horkou vodu nerozpustili) a otřít. Po použití se samozřejmě nevyhazuje.

Pokud zapátráte a zeptáte se strýca Gůgla, najdete různé návody s postupy, jak se k včelímu ubrousku dopracovat. Jedna z dalších možností je látku s voskem vložit do trouby a nechat vosk rozpustit tímto způsobem. Můžete taky použít vodní lázeň – vosk rozpustit a látku do horkého vosku namáčet. Je jenom na vás, kterou verzi zvolíte, výsledek bude stát každopádně za to.