Letní škola nástavkového včelaření

Pracovní společnost nástavkových včelařů pořádá i letos další ze svých Letních škol nástavkového včelaření (LŠNV). Jedná se již o 14. ročník tohoto kurzu pro začínající i pokročilejší včelaře.

Hlavní přednost těchto školení spočívá zejména v tom, že jsou pojaty velice prakticky, z větší části se odehrávají přímo v terénu – na včelnici. Tam si může každý z účastníků mnoho věcí vyzkoušet, navíc se zkušenými lektory a včelaři za zády.

Z pestré a zajímavé nabídky letní škol si Pavel vybral tu, která se konala 16. – 18. 6. 2017 v Dolních Křečanech. Garantem tohoto kurzu je Vojtěch Hajný, který posledních pět let včelaří striktně v režimu ekologického zemědělství. I z tohoto důvodu padla volba právě na tuto letní školu, Pavel se chtěl o ekologickém chovu včel dozvědět přímo z praxe něco bližšího a porovnat tento chov s chovem „klasickým“.
A protože se chceme v budoucnu vrhnout i na výrobu medoviny, přišla nám vhod přítomnost dalšího z lektorů – Ing. Lstibůrka. Ten se zaměřuje mimo jiné právě na její výrobu.

 

Ukázka pomůcek pro chov a značení matek

 

Program LŠNV začínal už v pátek v dopoledních hodinách a tento den byl zaměřen spíše na teoretickou část, praxe v terénu potom probíhala zbylé dva dny. Zahrnovala tvorbu oddělků, značení matek či přelarvování. Účastníci viděli také ukázku tvorby mezistěn a měli možnost poznat, jak se u medoviny zakládá kvas.

Pavel se v roce 2015 už jednoho z kurzů LŠNV zúčastnil – ve Lhotce u Telče. Má tak oproti Martině značný náskok, ta zatím absolvovala jenom kurz předporodní.

 

Na krátkém videu je ukázka návratu včel do úlů po předchozím zásahu, který spočíval ve smetení včely trubčice z plástů.