Není kouře bez dýmáku

Jako každé zvíře i včely jsou vybaveny mnoha různými instinkty, které se člověk naučil obratně využívat ke svému prospěchu. Jedním z nich je i reakce včel na dým a s tím související další pomůcka včelaře – dýmák (kuřák).
Samotný dýmák je složen ze dvou hlavních částí – válce, kde dochází ke spalování troudu, a měchu, který do válce vhání vzduch. Včely se po zakouření stáhnou do úlu a včelař tak má šanci vyváznout při práci bez žihadla.

Mohlo by se na první pohled zdát, že na včely působí jako uklidňující prostředek samotný kouř, avšak tak tomu úplně není. Při zaznamenání kouře velí včelám instinkt zalétnout do úlu, nabrat alespoň část medných zásob a připravit se na únik. Je to pro ně znamení, že je jich domov ohrožen ohněm a ony samy jsou v nebezpečí.

Pro zklidnění včel se někdy používá i rozprašovač s vodou, zde ale není účinek tak výrazný jako u dýmáků, včely si neplní medné váčky.

Jako náplň do dýmáku používáme klasický troud – ztrouchnivělé dřevo, ničím jiným jsme dýmák ani plnit nezkoušeli. Mezi včelaři se však používají různorodé materiály od papírových plat na vajíčka či choroše až po piliny.

 

Pokud se chcete o dýmáku dozvědět víc, je pro vás následující video jako stvořené!