Včely

Další knížkou, kterou jsme rozšířili náš inventář dětské včelařské literatury, je tato od polského autora Piotra Sochy. Nese prostě a jednoduše název Včely.

Je to krásná velkoformátová kniha a je plná obrázků. Co se textu týče, není úplně určen pro malé (předškolní) děti, i když i pro ně se v knížce pravděpodobně najdou pasáže, kterým budou rozumět. V každém případě ocení určitě tu spoustu nádherných ilustrací, díky kterým je kniha zajímavá pro včelaře i nevčelaře jakéhokoli věku :).

 

 

Obsahově je kniha pojata opravdu zeširoka. Na začátku se čtenář dozví něco o stavbě včelího těla, nechybí také pasáž o matce a rozmnožování včel. Je tu taktéž kapitola o opylovačích a opylování obecně, protože tato výsada samozřejmě nepatří jenom včelám.

A velmi zajímavě je téma včely v této knize zpracováno také z pohledu historie – od prvního setkání člověka se včelami, přes starověký Egypt, Slovany až k samotnému Napoleonovi. Věděli jste například, že když v roce 323 př. n. l. zemřel při výpravě do Babylonu Alexandr Makedonský, ponořili prý jeho ostatky do medu, aby došlo k jejich zakonzervování a tělo tak bylo schopno přesunu do Makedonie?

V knize najdete také zmínku o tom, z čeho se skládá úl, jaké práce musí včelař během roku vykonávat a které náčiní a pomůcky mu tuto práci usnadňují. A to zdaleka není všechno, je to jen malý výčet toho, co všechno se můžete z této knihy dozvědět. Čekají vás ještě stránky s krásnými obrázky a informace o mobilních včelínech, ručním opylování či o včelách ve městě a hmyzích hotelech. Určitě stojí za přečtení.