Víčkovica

O tom, že neošizená domácí pálenka má léčivé schopnosti a povzbudí tělo i ducha, nemusíme snad ani pochybovat. A co teprve, když se spojí s některým z včelích produktů!

Při našem pokusu nám jako lihový základ posloužila vynikající slivovica a samozřejmě medová víčka.

Nejprve ale trocha teorie. Co jsou to vlastně ta víčka? Včelí plást se skládá z buněk, které včely plní mimo jiné medem. Když je tato buňka plná, včely ji takzvaně zavíčkují – potáhnou jí tenkou vrstvou vosku a tím ji zakonzervují a uzavřou. Chrání tak med před plísněmi, bakteriemi či kvašením. Pokud chce při medobraní včelař z těchto buněk med získat, musí buňky odvíčkovat. Nejběžnější včelařskou pomůckou, která slouží k tomuto účelu, je odvíčkovací vidlička.

Jak je psáno výše, víčka jsou tvořena voskem, avšak je v nich i příměs medu, propolisu a v nepatrném množství také pylu. Jsou tudíž plná dezinfekčních látek. Jedním ze způsobů, jak je využít, je právě víčkovice, další možností je víčka jednoduše požvýkat a vyplivnout, rozumné množství lze i spolknout. Jsou tak vítaným pomocníkem při nachlazení a bolesti v krku, dokonce prý slouží i jako prevence paradentózy.

A jak jsme postupovali? Víčka jsme naložili do pětilitrové zavařovací sklenice a zalili slivovicí. Je dobré nechat trochu prostoru u hrdla a nelít alkohol až po okraj, aby bylo možné směs občas protřepat. Protřepání jsme prováděli velmi nepravidelně. A protože jsme sklenici ukryli tak dobře, že jsme na ni zapomněli, měli jsme víčka naložená minimálně 3 měsíce. Celý její obsah jsme pak přecedili – poprvé přes plátno a podruhé přes kávový filtr (bez lógru).

Výsledný produkt nazýváme Nápoj lásky č. 10 a dávkujeme v rozumném množství!