Medomet

Včelaři při své práci používají mnoho rozličných nářadí a pomůcek. Navíc zvyklosti a potřeby každého z nich bývají různé, podle toho se také mění arzenál jejich vybavení. Je však jen málo věcí, bez kterých se většina včelařů neobejde. Jednou z nich je právě medomet.

Medomet je zařízení, které slouží k získání medu ze včelího plástu. Pracuje na principu odstředivé síly, kdy se do drátěného koše, který tvoří hlavní vnitřní část medometu, vloží jednotlivé rámečky s plástvemi. Po roztočení tohoto koše působí na odvíčkované buňky již zmíněná odstředivá síla a med začne z buněk vytryskovat na stěnu medometu, odkud pak stéká dolů až k výpusti.

V roce 2015 uplynulo 150 let od jeho vynálezu Franzem Hruschkou, který ho veřejnosti představil na 14. kočovném sjezdu německých a rakouských včelařů v Brně v Lužáneckých sálech, konaném 12. – 14. září 1865.

V následujícím videu je vtipně a stručně popsána historie medometu. Vznik videa iniciovala Pracovní společnost nástavkových včelařů, která také pořádala ve dnech 25. – 27. září 2015 opět v brněnských Lužánkách výstavu s konferencí, konanou právě ku příležitosti výročí vynálezu této včelařské pomůcky.